Solskoldning og rødme - førstehjælp til den solskadede hud
Menu

Solskoldning og rødme – førstehjælp

hej

Solskoldning og hummerød hud?

Solens stråler giver usynlige skader dybt nede i hudens cellelag og forårsager skader på DNA’et. Nogle gange ses og mærkes de først når det er for sent. Huden er blevet brændt, ikke kun på overfladen, men nede i de dybere cellelag.

Har du først fået en solskoldning, skal du holde dig i skyggen i efterfølgende 3-7 dage. I de første dage skal du undgå sol, varmt vand, sand, saltvand og klorvand, indtil smerten og rødmen er gået over.

Førstehjælp mod solskoldning:

Aftersun produkter indeholder ofte antioxidanter, samt lindrende og kølende ingredienser. Anvend altid aftersun, straks efter du har været eksponeret, uanset om du er blevet rød eller ej.
Brug ikke-parfumerede cremer, som kan irritere yderligere. Cremer med antioxidanter kan hjælpe lidt på op helingen og styrkelse af hudcellerne. De bedste antioxidanter mod solskader er C-vitamin og E-vitamin.
Påfør din aftersun på en fugtet hud, da dette fugtbinder og køler bedre.

After-Sun med masser af reparerende pleje

Find lægemidler mod solskoldning i dit køkken:

 • Aloe vera gel (gerne direkte fra plantestængel) er naturens bedst middel mod rødme, irritation og inflammation.
 • Tannin fra afkølet, sort te, kan også lindre, samt indeholder antioxidanter.
 • Yoghurt naturel (sukkerfri og med mælkesyre kulturer) indeholder probiotiske egenskaber og enzymer, der assisterer hudens reparation og barrierefunktion.
 • Afkølet omslag med vandig havregrød, er en kendt, cellehelende behandling mod alle typer forbrændinger. Havren virker mod infektioner, især hvis huden er bristet.
 • Tomat juice er koncentreret med antioxidanten Lycopene, som beskytter din hud indefra (så tomatjuicen skal drikkes, ikke påsmøres). Rå tomat indeholder færre lycopener, end tilberedt (bagt eller kogt med olie) tomat.
 • Honning er antiseptisk på væskefyldte blister, og kan trække væsken ud, uden at bryde hul på huden.
 • Hvis huden er hævet pga. inflammationen, kan et koldt brusebad lindre, ligesom et dulmende omslag med koldt vand (lagen, hvis stort område), lindrer rødmen og smerten. Et karbad med lunkent vand og lavendel er ideelt, hvis du har et badekar.
  Ved små områder kan en ispose hjælpe, men skal gentages flere gange dagligt.
 • Drik rigelig med vand, da du kan dehydrere yderligere med feberlignende tilstand.
 • Tænd evt. for en blæser, som cirkulerer luften, eller åbn vinduerne godt op.

 

Er du så uheldig at du har fået smertefulde,væskefyldte blister, kan du købe bedøvende creme fra Apoteket, samt tage et par ibuprofener, som også virker antiinflammatorisk, antirødmende og dæmpende på hævelser.

Tag det mest behagelige tøj på, som hverken strammer eller snærer. Sørg for at huden er fugtmættet, da den ofte dehydrerer efter en solskoldning.

Brug ikke-parfumerede cremer, som kan irritere yderligere. Cremer med antioxidanter hjælper op helingen og styrker hudcellerne. De bedste antioxidanter mod solskader er C-vitamin og E-vitamin.

Begynder din hud at skalle, skal du ikke fristes til at pille flagerne af. Smør i stedet for huden med masser af fugt, fedtsupplement med antioxidanter. Beskyt din hud ekstra godt med en stærkere Spf mod både UV-A og UV-B. Din hud husker sine skader, til evig tid!

Efter en solskade, danner huden ofte små bomber af pigment, som fremtidig forsvar, der kan give huden et plettet udseende.

Forebyggelse er bedre end behandling

 

Har du lys hud, og har du været uheldig at få over fire solskoldninger i alderen 15 -25 år, har du en større risiko for at få celleforandringer senere i livet.

Din hud tåler ikke solen, bare fordi at du allerede har en brun bundfarve. Selv den mørkeste hud har ikke en højere, naturlig solbeskyttelse svarende til ca. SpF 12(!), og skal også beskyttes mod de nedbrydende stråler.

Den smukkeste gyldne hudfarve opnås, når du beskytter din hud og ikke overdriver bestrålingen …
LÆS I ØVRIGT også vores indlæg om solen og optimal beskyttelse her:

Sol, sandheder og løgne