Pigmentpletter, sådan forebygger og behandler du dem
Menu

Pigmentpletter, sådan forebygger og behandler du dem

hej

Pigmentpletter og pigmentforandringer, regner din alder ligesom årringe i en træstamme. De afslører hvor mange somre du er. De viser sig der, hvor huden har været mest udsat for sol. Ældre mennesker har flest på hænderne, hvor huden har været mest bar og udsat, og hvor der fx har været solskoldninger.

Pigmentpletter opstår, når solens UV-stråler overstimulerer pigmentcellerne, når der opstår oxidativ stress (fri iltradikaler), inflammation og hormonelle forandringer. Det er de pigmentproducerende celler ‘melanocytter’, som producerer farvestoffet melanin (pigmentet) i din hud.

Huden husker alle sine UV-eksponeringer gennem årene, og de gamle skader hober sig op gennem hele livet.

Du kan både forebygge udviklingen af flere og mørkere pigmentpletter, og behandle disse forandringer i huden. Det er ikke en let opgave, da nogle pigment-skader (det er jo en slags ar i huden), ligger dybere og er mere sejlivede end andre. Der er flere valgmuligheder, som vi præsenterer herunder. De lette og tilgængelige og de svære metoder.

Forebyggelse af pigmentcellernes overproduktion på eksisterende pletter

Første råd er naturligvis, at afskærme huden for solens UV-bestråling. Du kan vælge solcremer med både kemisk og fysisk dækkende filter, som absorberer og reflekterer strålerne. Husk at ingen solcremer giver det samme værn, som total skygge. Uanset faktortal, passerer der stadig en del ultraviolet lys igennem.

Du kan også dække dine pigmentpletter med en farvet makeup. Idet at du dækker en plet med makeup (concealer), dækker farvestoffet også ekstra for solstrålerne. På denne måde dækker du de allermest afgrænsede pletter, både kosmetisk, optisk og beskyttende, så du opnår en mere ensartet og jævn pigmentering på sigt.

TIP! Sådan dækker du med makeup: start med solbeskyttelsen inderst, dæk over med en concealer (gerne en tone lysere end din omgivende hudfarve), og slut af med en pudder, som fikserer farven.

Solbeskyttelse forebygger pigmentpletter. Complete Me.

Sun Soul Stick med høj beskyttelse

Make up kan forebygge pigmentpletter. Complete Me.

Dækkende concealer i flere farver

Forebyggelse og behandling med C-vitamin

En meget let metode, er når du anvender C-vitamin, et antioxidant, som styrker dine celler i forsvaret mod de fri iltradikaler. Derudover virker C-vitamin også eminent, som en ‘tyrosinase hæmmer’. Tyrosinase er det enzym, der bl.a. er medvirkende til at producere melaminet i huden. Dermed forebygger du dannelsen af nye pigmentpletter, samt dæmper de eksisterende.

Den rene form for C-vitamin ‘Ascorbinsyre’ er temmelig stabil i den krystalliserede form, når det holdes tørt og fri for iltning. Det er et dehydreret, hvidt pulver, som vi anvender i kosmetiske behandlinger. C-vitaminet er vandopløseligt, og det bliver aktivt, når vi blander med lidt vand (eller vandbaseret serum).

Denne potente blanding er ikke stabil i mere end ca 30 dage!

Har du meget sensitiv hud, mærker du måske en let prikken og svien i huden. Dette er et tydeligt tegn på, at produktet virker efter hensigten. Efter en måneds tid, stopper denne prikken i huden, og viser at C-vitaminet er “brændt ud”, og ikke længere er aktivt. Konklusionen er altså, at du skal anvende dit C-vitamin produkt så frisk som overhovedet muligt.

MERE OM C-vitaminet:

Du producerer ikke selv C-vitamin, og du har derfor behov for at få det optaget via din kost. Derefter lagrer din krop det i din hud, hvor det virker som et effektivt beskyttende antioxidant.

‘C for collagen’. Dit bindevæv består overvejende af kollagen og elastin (det som giver din hud styrke, fasthed, spændstighed og elasticitet). C-vitamin stimulerer fibroblast-cellernes produktionen af både kollagen, og især elastin. Resultatet heraf er en mere ungdommelig, glat og ensartet hudstruktur og farve.

Det er en misforståelse at man ikke må anvende C-vitamin hudpleje i solen. Jo, det er korrekt at C-vitaminet nedbrydes i solen (især UV-A, som der er mest af). Derfor er det en rigtig god idé at anvende C-vitamin sammen med et beskyttende solfilter. C-vitaminet opløser sig og opbevarer sig indeni hudens celler, i mere end et døgn. Dermed giver det en yderligere beskyttelse mod UV-strålernes oxidative stress, trods svømning og sved mm.

C-vitaminet “genopliver” også opbrugt E-vitamin i huden, så det atter bliver en aktiv antioxidant. Dermed gives der endnu mere beskyttelse mod de fri iltradikaler, som nedbryder hudens celler.

Antioxidanter finder du ofte i farverig kost. Læs mere om antioxidanter og kilderne her.

Frugtsyrer, har også en effekt på pigmentproduktionen, og ‘åbner døren’ og bedrer optagelsen af C-vitamin (og mange andre ingredienser).

C-vitamin udfører ikke store mirakler på de dybereliggende og mørkere pigmentpletter. Du får en mere dybdegående effekt, når du indsluser C-vitaminet umiddelbart efter en Micro-Needling. Dette gøres straks (og max. 10 min.) efter en Micro-Needling. Mange stoffer (fx hyaluronsyre) penetrerer ikke igennem hudens barriere uden den indslusende Micro-Needling, men ALLE stoffer penetrerer huden umiddelbart efter en needling. Selv den milde Micro-Needling, som du selv foretager hjemme hos dig selv gør, at du optager serum op til 10.000 gange mere effektivt.

Se også vores professionelle behandling med Micro-Needling.

c-vitamin serum, godt mod pigmentpletter. Complete Me

Serum med aktivt C-vitamin pulver

 

Retinol, et vidundermiddel til din hud

Retinol er et A-vitamin i alkoholform, og har en anden måde at arbejde på i huden end C-vitaminet. A-vitaminer er fedtopløselige, og optages derfor bedst med fedtstof/olie. Udover at A-vitamin er et fænomenalt antioxidant, forvandler alle typer A-vitaminer sig til A-vitamin-SYRE i huden. Syren har en direkte og positiv indvirkning på din huds fibroblast-celler, som producerer dine elastine og kollagene fibre.

Ligesom C-vitaminet, tåler A-vitaminet heller ikke UV-bestråling. Vi anbefaler at du bruger Retinol om natten, da den oplagrer sig bedst her, og stadig virker i dagtimerne. Desuden er det bedst med en lufttæt beholder, frem for creme-krukke.

A-vitaminet øger hudens volumen, og gør den hermed mere modstandsdygtig overfor UV-bestråling. UV-strålerne ødelægger det eksisterende kollagen og elastin, så derfor bør A-vitamin være en del af alles hudplejerutine.

Udtalelse fra vores samarbejdspartner, Dermatolog Niels Bech-Thomsen: “I videnskabelige forsøg er det vist at alle former for A-vitaminholdige cremer forbedrer hudens kvalitet. Efter 3 måneder ser man færre rynker, bedre og mere ensartet blodforsyning, færre pigmentpletter og jævnere overhud. Alt sammen resulterende i en hud, der virker yngre. Vitamin A er det bedst dokumenterede hudplejemiddel “.

Retinol er den mest stabile form for A-vitamin i hudpleje, samt det er kun et enkelt trin fra, at omforme sig til A-vitamin-syre i huden. Retinol virker, i nogle tilfælde, irriterende på huden, og kræver ofte tilvænning. Den gode nyhed er dog, at de seneste studier har vist, at du ikke behøver en særlig høj koncentration, førend den virker efter hensigten.

Har du en særlig sensitiv og reaktiv hud (rødmen, tørhed og afskalning) optrapper du med vores 1,5 % Retinol booster fra et par gange i ugen (i et par uger), og anvender derefter dagligt.

Retinol øger IKKE din lysfølsomhed. Faktisk styrker det din hud og forebygger solskader, så du kan bruge A-vitamenet hele året og på solferien. Du kan endda bruge helt op under øjnene, på den tynde hud, som også trænger til styrkelse af det kollagene væv.

Du kan i øvrigt også spise A-vitamin for at øge din krops ‘retinoid receptorer’ (modtagere for A-vitamin), så din hud udnytter vitaminet endnu bedre. A-vitaminer lagres i hudens fedtlag.

Ønsker du endnu bedre resultater, anvender du Retinol efter Micro-Needling til hjemmebrug. Det er en noget skrappere omgang med denne (populære) kombination, så din hud skal være tilvænnet retinol, før du forstærker effekten yderligere.

A-vitamin. Skin Regimen ideel til behandling af pigmentpletter. Complete Me

1,5 % Retinol booster

 

Frugtsyre

Frugtsyre i alle afskygninger har en forbedrende effekt af hyper pigmentering. Dog skal det være den stærkere af slagsen, som du sjældent får fra almindelige detailprodukter, da loven kræver at der max. må være mere end 4-5 % koncentration af fx AHA. BHA (salicylsyre) vil have en endnu lavere procent i et detailprodukt.

Du får den stærkere frugtsyrebehandling hos en professionel hudterapeut og endnu stærkere hos en hudlæge. Du finder professionelle behandlinger, hvor koncentrationen er ca. 10 gange stærkere.

Alternativt, vælger du en lavere dosis af en mildere frugtsyre, som samarbejder i synergi med din serum. PHA øger ikke lysfølsomheden i huden, modsat AHA og BHA. Tværtimod, er der positive anelser om at PHA endda kan styrke hudens forsvar mod UV-lys, men intet er bevist endnu.

Dagcreme virker reparerende på solskader. Complete Me.

Night Detox Mask med frugtsyrer

 

 

Lægemidler på recept

Der er, som ved mange andre medicinske præparater, uønskede bivirkninger ved anvendelsen af ‘pigment-dræberen’ Hydroquinone, som er et giftstof for melanocytterne. En uønsket bivirkning er risikoen for, at pigmentforandringerne kan forværres betydeligt, og din hud kan også blive mere sensitiv. Mange med mørk hud, har forsøgt at lysne huden med Hydroquinone, over så lang en periode, at huden har svaret igen med endnu mørkere (og blålige) pigmentfejl i huden.

Kojic Acid, virker ligesom Hydroquinone, men med mindre effekt og bivirkning.

Der bliver nu afprøvet andre alternativer stoffer til Hydroquinone, som fx Azelaic Acid, der også anvendes til behandling af akne og rosacea.

Produkter med Azelaic syre og Ferulin, forstærker i øvrigt deponeret C-vitamin i huden… Win-win.

EGF Bioeffekt hos Complete Me

BIOeffect EGF + 2A treatment med Azelainsyre og Ferulin og EGF

 

Produkter med Niacinamid indeholder et B3 vitamin kompleks. B3 har meget små eller ingen bivirkninger, og hæmmer overproduktionen af melanin. B3 anvendes også til behandling af akne og andre inflammations-hudsygdomme. B3 kan desuden virke talg-regulerende på en fedtet hud.

 

Laserbehandling

Du starter med en konsultation hos en hudlæge med laserbehandling, som vurderer dit problem og egnethed.

Nogle kunder opnår fantastiske og flotte resultater, hvor pigmentpletter reduceres eller forsvinder helt, efter få behandlinger. Gamle pigmentpletter vender ofte tilbage, især hvis ikke du passer ekstra godt på din hud, da hudens lysfølsomhed øges markant.

Behandlingen er ikke smertefri, og tager tid.

HUSK at din hud husker sine gamle skader til evig tid.